Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

S'inicia un projecte per millorar la comunicació intercultural a la sanitat catalana

22 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El grup de recerca MIRAS estudiarà i avaluarà la comunicació intercultural mediada als centres sanitaris de Catalunya en el marc del projecte CIMAS: Comunicació Intercultural Mediada a l'Àmbit Sanitari.

diàleg metge pacient

La barrera lingüística és un dels problemes més importants de comunicació entre el personal sanitari i les persones que no parlen bé les llengües oficials a l’Estat espanyol. A Catalunya, on hi ha un 16,3 % de població amb rerefons migratori segons les dades de l’IDESCAT, s’ha fet palès que els esforços de les últimes tres dècades per part dels serveis de salut i de l’administració no han estat suficients per reduir aquestes barreres.

En aquest context, el grup de recerca MIRAS, del Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental de la UAB, ha engegat el projecte CIMAS: Comunicació Intercultural Mediada a l’Àmbit Sanitari. El projecte està liderat per les investigadores de la UAB Gema Rubio Carbonero i Anna Gil-Bardají, i compta amb la participació d’investigadors i professionals sanitaris de la Universitat Rovira i Virgili, de l'Hospital Vall d'Hebron i de l'Hospital Mútua de Terrassa. Finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, es tracta d’un projecte de generació de coneixement orientat a reptes de la societat que dona una visió holística de la comunicació intercultural a la sanitat, un fenomen que s'ha estudiat de manera molt fragmentada fins ara.

El projecte CIMAS estudiarà i avaluarà la comunicació intercultural mediada als centres sanitaris de Catalunya per tal d’esbossar una panoràmica de la situació actual de la comunicació intercultural. També s’avaluaran les polítiques públiques en matèria de comunicació intercultural a la sanitat catalana i s’analitzaran les actituds i les percepcions de tots els col·lectius que se'n beneficien, ja sigui de forma directa o indirecta. D’aquesta manera, a través dels resultats de recerca es proposaran solucions que beneficiïn tant el personal sanitari com els usuaris amb competència limitada en llengües oficials. Tot i que el projecte CIMAS s’acota a Catalunya, els resultats que se’n derivin podran ajudar a abordar situacions similars a altres regions, tant de dins com de fora d’Espanya.

A més d’articles en publicacions acadèmiques, el projecte CIMAS també generarà infografies i pòdcasts amb els resultats de les investigacions per transferir coneixement no només al personal sanitari, sinó també al públic general a través del web i de les xarxes socials.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Reducció de les desigualtats

Dins de