Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Matthias M.Tischler, professor convidat de la Universitat Tècnica de Dresden

21 març 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El professor ICREA al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la UAB Matthias M. Tischler ha rebut l’oferta per treballar com a professor d’investigació convidat a la Forschungsstelle für Vergleichende Ordensgeschichte (FOVOG) a la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya).

Matthias Tischler

Matthias M. Tischler, professor ICREA al Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la UAB, va rebre el 12 de març passat l’oferta per treballar com a professor d’investigació convidat a la Forschungsstelle für Vergleichende Ordensgeschichte (FOVOG) a la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya), una institució única a escala mundial per a la investigació comparativa sobre la història dels ordes religiosos. Aquesta oferta reforça la cooperació amb l’Institut d’Estudis Medievals de la UAB, que existeix des del novembre del 2019 en forma d’un intercanvi oficial de llibres i que permet que ara el professor Tischler codirigeixi, desenvolupi i lideri projectes de recerca juntament amb altres socis nacionals i internacionals.

El nou programa de recerca del professor Tischler es basa en els resultats de diversos projectes bilaterals i multilaterals que ha liderat en els darrers anys sobre la transferència i transformació de la rica, però àmpliament desconeguda, cultura de textos i manuscrits carolingis a Septimània i a Catalunya. Els seus nous projectes de recerca se centraran cada vegada més en l’impacte transformador de la transferència cultural global de les xarxes monàstiques i religioses formades en aquestes regions sobre la memòria coŀlectiva de les societats postvisigodes de la península Ibèrica entre els segles IX i XIII. Per primera vegada s’examinarà la transformació cultural del sud-oest d’Europa a través dels textos i manuscrits de les comunitats, congregacions i ordes religiosos implicats en llur introducció, producció i difusió. Amb aquesta finalitat, s’utilitzarà tot un espectre d’eines noves de les humanitats digitals, inclosa una base de dades de textos i manuscrits que s’ha desenvolupat en els últims quatre anys i que ara es pot ampliar de manera flexible a les noves àrees de recerca.

 

Dins de