Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB distingeix amb el Segell Infoparticipa la transparència de 129 administracions públiques

10 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB va atorgar ahir, en un acte institucional al Rectorat, el Segell Infoparticipa a 129 administracions territorials de Catalunya com a reconeixement a la transparència informativa dels seus webs institucionals.

Lliurament del Segell Infoparticipa

Tot i l'evolució positiva —en la primera, l'any 2013, només 48 ajuntaments van ser guardonats; enguany, han estat 116—, els investigadors conclouen que Catalunya no supera els baixos nivells de transparència, atès que, després d'onze edicions, no s'ha aconseguit encara atorgar la distinció al 20 % dels consistoris catalans. Enguany, a més, s'ha atorgat el Segell Infoparticipa a deu consells comarcals i a les diputacions de Barcelona, Girona i Tarragona. Els 52 indicadors en què es basa l'avaluació dels webs han estat actualitzats en aquesta onzena edició: malgrat el nivell més alt d'exigència, els resultats es mantenen amb una lleugera baixada.

En l'acte de lliurament, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va felicitar les institucions premiades, va lloar el Segell Infoparticipa com "una referència" en el camp de la transparència informativa i va afirmar que la "universitat ha d'estar al servei de la societat" i, en aquest sentit, els Segell "ha d'ajudar a fer més visible" la tasca realitzada per les administracions públiques. Per la seva banda, el director del grup ComSET, Armand Balsebre, va destacar que la transparència "està molt relacionada amb la confiança de la ciutadania envers les seves institucions".

L'acte va comptat a més amb la projecció d'una ponència de Juan Luis Manfredi, catedràtic Príncep d'Astúries d la Universitat de Georgetown, que va dissertar sobre els nous reptes de la transparència i el retiment de comptes. Segons Manfredi, la transparència "no és una fita que s'assoleix sinó un aprenentatge" que s'ha de renovar permanentment. El conferenciant va fer a més una reivindicació dels mitjans de comunicació locals i de la col·laboració de les administracions amb les universitats.

Indicadors

Els 52 indicadors establerts pel ComSET es basen en la Llei de transparència del 2013 i responen a les següents qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Enguany aquests indicadors s’han modificat per apujar el nivell d'exigència de caire qualitatiu. S'hi han afegit aspectes referents a la publicació del codi ètic, les sentències judicials, l'accés al formulari de peticions d'informació i l'informe sobre les peticions rebudes i la seva resolució. S'exigeix que les retribucions i les declaracions de béns i d'activitats dels càrrecs electes es mostrin de forma individualitzada i en l'espai de cada responsable polític. S'ha posat també especial atenció en les agendes, tant la institucional com la d'activitats, així com en les anonimitzacions i en la publicació íntegra dels decrets d'alcaldia. A més, no es valida l'indicador si les informacions no estan del tot actualitzades, són comprensibles i es troben amb facilitat.

Un consell certificador analitza els resultats recollits pel grup ComSET i concedix l'atorgament i les distincions. Per obtenir el Segell Infoparticipa, en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants s'exigeix un 95 % d'indicadors positius; els municipis de 10.001 a 50.000 habitants requereixen un mínim del 90 %; entre els 5.001 i els 10.000 habitants, un 85 %; entre els 1.001 i els 5.000 habitants, un 80%, i finalment, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75 % d'indicadors positius. Quant als consells comarcals i les diputacions, s'atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85 % d'indicadors positius, independentment de la població.

Resultats

Aquesta onzena edició dels guardons correspon a l'any 2023. Dels 947 municipis de Catalunya, 116 ajuntaments han obtingut el Segell Infoparticipa. N'hi ha 17 que han assolit un 100 % d'indicadors positius: Arenys de Munt, Barcelona, Calafell, Els Hostalets de Pierola, Esplugues de Llobregat, Fonollosa, L'Aldea, Manresa, Mataró, Olesa de Montserrat, Premià de Dalt, Salou, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Quirze del Vallès i Vic.

Els deu consells comarcals distingits són els de l'Anoia, l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat (l'únic amb un 100 % d’indicadors positius), el Berguedà, el Gironès, el Maresme, el Moianès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Les 129 administracions guardonades, moltes de les quals revaliden el segell de manera continuada edició rere edició, representen un exemple de bones pràctiques en transparència i són institucions capdavanteres, atès que el nombre total d'aprovats és de 202 ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya. Els municipis de les terres de Lleida són els que assoleixen resultats més discrets.

Enguany, a més, s'han lliurat quatre premis extraordinaris per la qualitat en la redacció de notícies als webs dels ajuntaments de Canovelles, Castelldefels i Olesa de Montserrat i del consell comarcal del Vallès Oriental.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Ciutats i comunitats sostenibles

Dins de