Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

El Grup Estable de l'Aula de Teatre de la UAB presenta "La sala d'espera"

19 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’obra, dirigida per Ricard Gázquez i representada pel Grup Estable de l’Aula de Teatre de la UAB, tindrà una funció el dilluns 29 d’abril a les 18 h i dues el dimarts 30 d’abril, a les 13 h i a les 18 h.

tren de vapor

El text d’Àngel Guimerà, poc conegut i gairebé insòlit dins de la producció del dramaturg, destaca pel seu tractament còmic de les situacions i els personatges. A través d’un grup de personatges pintorescs d’un poble de muntanya que espera l’arribada del tren per anar a Barcelona, Guimerà teixeix una història plena de malentesos i situacions còmiques que reflecteixen la complexitat de la societat de l’època.  

La peça utilitza el contrast entre la vida a la muntanya i l’agitació de la ciutat per explorar alguns dels temes característics de l’autor: la Terra Alta i la Terra Baixa, el camp i la ciutat, l’amor passional, l’ambició i l’engany.  

Els personatges són un reflex de la diversitat social i cultural de la Catalunya rural, des dels joves amb esperances de futur fins a la gent gran nostàlgica del passat. L’escenari únic, el vestíbul d’una estació de tren, es converteix en un microcosmos on es desenvolupen les interaccions entre els personatges, cadascun amb els seus somnis i frustracions. 

L’obra explora la confrontació entre diferents conceptes i valors, com l’expectativa del futur incert dels joves enfront de l’enyorança del passat o el festeig passional dels enamorats trencat per la imposició dels matrimonis de conveniència. A més, es tracten temes com el classisme, el colonialisme en decadència, la xenofòbia ancestral i l’assumpció dels rols de gènere tradicionals, tot això amb un toc de comicitat i sense una intencionalitat crítica política o social. 

Ricard Gázquez destaca el repte que ha suposat adaptar l’obra respectant la bellesa i la sonoritat de les paraules de Guimerà i presentar una peça que, tot i ser escrita com a divertiment, potser ja no resulta tan innòcua en l’actualitat. La decisió d’optar per una caracterització grotesca i una representació lúdica i expressiva reflecteix la voluntat de connectar amb la sensibilitat del públic actual. 

Si voleu més informació sobre la nostra activitat, els tallers artístics o la programació cultural podeu contactar amb nosaltres mitjançant l’adreça electrònica cultura.enviu@uab.cat o les nostres xarxes socials, així com subscriure-us al nostre canal de Telegram @culturaUAB.  

Dins de