Sala de premsa

Comunicat en relació a la legalització de la mutilació genital femenina a Gàmbia

Vídeos contra la llei de Gambia sobre MGF

L’assemblea legislativa de Gàmbia va votar el passat dimecres 20 de març a favor d’un projecte de llei per a derogar la prohibició de l’mutilació genital femenina (MGF). Aquesta pràctica que atempta contra la salut i els drets de les dones s’havia prohibit per llei en aquest país fa 20 anys. Des de la Fundació Autònoma Solidària denunciem aquest fet i recollim en un vídeo la veu de joves, dones i homes, que criden en contra d’aquest pas enrere.

22/03/2024

L’assemblea legislativa de Gàmbia va votar el passat dimecres 20 de març a favor d’un projecte de llei per a derogar la prohibició de la mutilació genital femenina. Aquesta pràctica tradicional precisament s’havia prohibit per llei l’any 2015, després d’anys de lluita per part de diversos moviments socials a favor dels drets humans.

Davant d’aquesta situació, la Fundació Autònoma Solidària, que des de l’any 2022 ha assumit el bagatge de la Fundació Wassu, especialitzada en la recerca i la transformació de la MGF, vol manifestar el seu rebuig a un retrocés en el dret de les dones d’aquest país.

Ens preocupa especialment que, en uns temps generalitzats d’avenços d’idees totalitàries i de respostes simples als reptes de la humanitat, Gàmbia s’afegeixi als països on els drets ja assolits retrocedeixen. Més quan l’experiència de Gàmbia podria servir  d’exemple per a altres països on es vulgui legalitzar la pràctica violenta de l’ablació femenina.

Com va fer la Fundació Wassu al llarg dels últims anys, ens unim a la denúncia d’aquest perill imminent de legalitzar la vulneració de drets i continuarem treballant per acompanyar el jovent en l’educació i la lluita contra aquesta pràctica tradicional de violència en contra de les dones. Ho farem, per exemple, amb la creació de grups de voluntariat que facin sensibilització i denúncia, com el que actualment treballen en el projecte europeu Chat+.

En el marc d'aquest projecte, compartim aquest vídeo on hi participen joves, dones i homes d'arreu del món, que des de les seves cases alcen la veu en contra de esta possible nova llei i la pràctica de la MGF.

La MGF

Internacionalment reconeguda com una violació extrema dels drets humans, la MGF perpetua la desigualtat de gènere i la discriminació, afectant seriosament la salut i el benestar de dones i nenes. S'estima que unes 600.000 dones viuen amb les conseqüències de la MGF a Europa i que 190.000 nenes i dones més corren el risc de patir aquesta pràctica nociva només en 17 països europeus. A més, ACNUR calcula que cada any durant els últims cinc anys almenys 20.000 dones i nenes sol·licitants d'asil que arriben a Europa podrien veure's afectades per la MGF.

El Projecte CHAT Plus - Changing Attitude Plus

El projecte CHAT Plusté com a objectiu principal prevenir la mutilació genital femenina (MGF) a Europa mitjançant l'activació de joves pertanyents principalment a les comunitats on encara es practica la MGF a Europa. Una de les principals accions serà la d’implementar una campanya de comunicació destinada a fomentar un canvi de comportament, que es durà a terme a Itàlia, Espanya, Portugal, Irlanda i Països Baixos.