Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jornada sobre les addiccions en el benestar emocional dels joves i adolescents

12 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha acollit la I Jornada sobre addiccions, benestar i salut mental de joves i adolescents, el divendres, 12 d’abril a la facultat de Psicologia de la UAB. Organitzada pel Grup de Recerca en Estrès i Salut (GIES) de la UAB, i en el marc de l'Any de la Salut Mental a la UAB, ha posat sobre la taula qüestions com l'abús de cànnabis i el risc de suïcidi, el binge drinking o l'ús problemàtic d'internet entre els adolescents i joves. La solució a tot plegat cal que passi, segons els investigadors, per la regulació emocional dels joves i adolescents.

Taula presidencial de la I Jornada Científica sobre Adolescents, Conductes de Risc i Benesta

S'han presentat investigacions sobre l'abús de cànnabis, el binge drinking en adolescents o l'ús problemàtic d'internet, entre d' altres.

La UAB ha organitzat la primera jornada científica enfocada al benestar emocional dels joves, les conductes de risc i el seu impacte en la salut pública, emmarcada en l'Any de la Salut Mental de la UAB. Organitzat pel Grup de Recerca en Estrès i Salut (GIES), l'acte ha servit per intercanviar coneixements i experiències entre experts i professionals en el camp de la salut mental i la psicologia.

La taula inaugural, presidida per la professora Tatiana Rovira, vicerectora de Qualitat de la UAB, el professor Ander Chamarro, degà de la Facultat de Psicologia, i el professor Joaquim T. Limonero, coordinador del GIES, han destacat la importància d'abordar aquests temes crucials per a la societat contemporània. " A més, és una oportunitat per visibilitzar una part de la recerca que s'està fent des de la Facultat de Psicologia en l'Any de la Salut Mental", han assenyalat.

En la conferència inaugural, titulada "Joves i festa, una relació (im)possible?", Joan Colom, subdirector general d'Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha fet èmfasi en l'alcohol com a principal problema de les addiccions entre els joves. "Està tan integrat a la nostra societat, per un tema cultural, i tan normalitzat entre la gent jove, que no ens n'adonem". Ha ofert moltes dades sobre consums i edats d'iniciar-se en la beguda. 

Per la seva banda, el professor Limonero ha explicat els resultats d'una investigació sobre abús de cànnabis i risc de suïcidi en estudiants universitaris, que han fet a 972 estudiants d'universitats, la majoria de Catalunya, amb una edat mitjana de 21 anys. Han constatat que l'abús de cànnabis augmenta el risc suïcida. "El factor protector davant d'aquestes situació és la regulació emocional de l'individu, és la clau", ha dit el director del grup de recerca GIES. 

A continuació, l'investigador Adrián Díaz, del GIES, ha parlat del "Binge drinking en adolescents", i tot seguit el professor Ander Chamarro, del GIES, ha explicat "l'ús problemàtic d'Internet i malestar emocional en adolescents". "A major nivell d'estrés, major ús d'Internet", ha assenyalat, i ha afegit que "els joves utilitzen l'abús d'Internet com a tècnica per a superar l'estrès". La relació entre l'estrés, l'alcohol i la regulació emocional ha estat el tema que ha abordat Queralt Ballabrera, del Grup d’Investigació en Estrès i Salut (GIES).

Laura Buch, tècnica de projectes comunitaris en Benestar Emocional i Prevenció, i Laia Càrdenas, tècnica del programa Escolta Jove, ambdues del Consell Comarcal del Vallès, han parlat de l'experiència que duen a terme de prevenció comunitària en benestar emocional i prevenció de conductes de risc. A continuació, Sònia Sánchez, del CORE de Salut Mental (vicegerència de recerca de la UAB) i Anna Blasco, del Programa-Salut de la Fundació Autònoma Solidària, han posat sobre la taula els reptes per la promoció del benestar al campus UAB.

Finalment, ha tingut lloc una taula rodona, amb el títol "Adolescents, joves, conductes de risc i benestar emocional”, en la qual han participat Joan Colom, Joaquim T. Limonero, Ander Chamarro, Sònia Sànchez, Laura i Buch i Laia Cárdenas

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Reducció de les desigualtats

Dins de