Sala de premsa Premsa i mitjans

Marta Segarra inaugura el curs a la Facultat de Filosofia i Lletres

Marta Segarra
El 15 d'octubre, la filòloga Marta Segarra pronunciarà la lliçó inaugural del curs de la Facultat de Filosofia i Lletres, titulada "Traduccions polítiques i culturals del gènere al món". A l'acte, a més, seran distingits David Jou i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

11/10/2018

L'acte d'inauguració de curs de la Facultat de Filosofia i Lletres tindrà lloc el 15 d'octubre,a les 12 h, a l'auditori del centre. La lliçó inaugural, titulada "Traduccions polítiques i culturals del gènere al món", serà pronunciada per Marta Segarra, catedràtica de filologia francesa i estudis de gènere de la UB i directora de recerca del Laboratoire d'Études de genre et de sexualité-LEGS del Centre national de la recherche scientifique (CNRS), a París. A l'acte, a més, el catedràtic de física de la matèria condensada de la UAB David Jou i el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) rebran la distinció Ad studia humanitatis fovenda. L'acte comptarà també amb les intervencions de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i del degà de la Facultat, Joan Carbonell.

Marta Segarra va ser cofundadora i directora del Centre Dona i Literatura i de la Càtedra Unesco Dones, desenvolupament i cultures de la UB. Va ser distingida amb el Premi ICREA Acadèmia l'any 2009 i imparteix docència al Màster en Gènere, Diferència i Poder de la UB. És autora o coautora de diverses publicacions que tenen com a argument la dona i la literatura: Leur pesant de poudre: romancières francophones du Maghreb (L'Harmattan), Historia de las literaturas francófonas (Bélgica, Canadá, Magreb) (Cátedra), Nouvelles romancières francophones du Maghreb (Karthala), Escriure el desig (Afers) o Teoría de los cuerpos agujereados (Melusina).

Els valors de les humanitats

A l'acte d'inauguració de curs, serà lliurada per tercer cop la distinció Ad studia humanitatis fovenda, amb la qual, la Facultat de Filosofia i Lletres honora anualment una persona que s'hagi caracteritzat per defensar o incorporar a la seva praxi els valors propis dels estudis d'humanitats des d'àmbits aliens a aquests estudis, i una institució que hagi col·laborat en la consecució dels objectius del centre.

Enguany, la distinció individual serà atorgada a David Jou, catedràtic del Departament de Física de la UAB, poeta i divulgador científic. Entre altres aspectes, és un destacat assagista que ha contribuït a estendre el coneixement científic i promoure la reflexió sobre les seves implicacions ètiques i culturals. Jou va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona el 2014.

Quant a la institució premiada, el MAC, inaugurat l'any 1935 i reconegut com a museu nacional el 1990 pel Parlament de Catalunya, té com a missió mostrar permanentment els vestigis, fonamentalment de caràcter arqueològic que, des de l'aparició de l'home, il·lustren l'evolució de les societats antigues. El Museu d'Arqueologia de Catalunya es constitueix a partir de les seus de Barcelona, Girona i dels museus monogràfics d’Empúries, Olèrdola i Ullastret i de llurs jaciments arqueològics, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i l’Institut Iberia Graeca. A més, articula en el territori l’Arqueoxarxa i les rutes dels Íbers i de l’Art rupestre.

A les dues edicions anteriors, la Facultat ha premiat amb la distinció Ad studia humanitatis fovenda els professors Miquel Vilardell i Assumpció Malgosa, la Societat del Gran Teatre del Liceu i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Més informació: Facultat de Filosofia i Lletres