Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB, amb el Dia Internacional contra les violències masclistes

ActeManifestViolenciaDones
L'espectacle que s'ha fet durant l'acte.
La UAB ha organitzat un acte en el que s'ha llegit un manifest, i s'ha pogut veure un espectacle "intimista, humà, femení i feminista", en el marc del Dia Internacional contra les Violències Masclistes, que la UAB ha celebrat el dimarts, 21 de novembre.

21/11/2017

"Només l'1,4% de la població creu que la violència contra les dones és un problema greu. I un descoratjador 27% dels joves creu que algunes formes de violència en la parella són justificables. Què falla a la nostra societat per a que aquest problema sembli tan poc preocupant? Tot. Fallat tot".

El dimarts, 21 de novembre, s'ha celebrat un acte al campus de Bellaterra, en el marc del Dia Internacional contra les Violències Masclistes, a la Sala Teatre de la UAB. Des de l’any 1999 se celebra a tot el món el 25 de novembre per visibilitzar les violències masclistes que pateixen les dones que van des dels micromasclismes com a violències subtils fins als feminicidis. És en aquest context que, des de la UAB, l’Observatori per a la Igualtat ha organitzat aquest acte. En caure en cap de setmana, a la UAB s'ha celebrat el dimarts, 21 de novembre.

Enguany, en el que portem d'any, ja hi ha un total de 49 dones víctimes de la violència masclista a l’Estat espanyol, 8 a Catalunya, unes xifres que superen les 44 víctimes mortals del masclisme del passat 2016.

En l'acte, la Sara Moreno, Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, ha explicat que al llarg de la història la violència de gènere ha esta vista com un tema privat, íntim, en el que ningú hi podia intervenir. "Per tant, tenir aquest dia és important perquè és una forma de visibilitzar la dimensió social d'aquest problema que ens afecta a tota la societat", ha dit.
Alhora ha afegit: "Malauradament, encara hi ha molta feina a fer. És important tenir clar qui és la víctima i qui l'agressor".

A continuació, la directora de l'Observatori per la Igualtat, Joana Gallego, ha llegit un manifest de condemna titulat "No ens resignem davant la violència contra les dones" (es pot llegir el manifest en aquesta notícia, a baix).

"Aquesta és una violència estructural davant d'una societat que es mostra impàvida" ha dit la directora. També ha assenyalat, en el manifest, que "només l'1,4% de la població creu que la violència contra les dones és un problema greu".

I finalment, s'ha pogut gaudir de l'espectacle "Captures" del col·lectiu Renu que ha combinat la poesia feminista, la improvisació al piano i percussió: un espectacle que ha fet visible la veu de les dones com a reivindicació, una performance intimista, humana, femenina i feminista.

Hi han participat el col·lectiu Renu format per la Núria Batlle, autora dels textos, Reina Capdevila i Roser Ros rapsodes; al piano Clara Peya, pianista i compositora amb estudis en piano clàssic, jazz i modern que ha col·laborat amb artistes com Sílvia Pérez Cruz o Judit Neddermann; a la percussió, les ballarines Mònica Cano i Maria Jiménez.
 
Tant el 25 de novembre com els dies anteriors i posteriors, hi hauran diferents activitats arreu del territori per visibilitzar i reivindicar la lluita en contra de les violències masclistes. El més destacat és la manifestació convocada cada any per institucions i col·lectius feministes el dia mateix dia 25 a les 18h a la Plaça Universitat de Barcelona.

La UAB està plenament conscienciada d'aquesta greu problemàtica i ja al 2016 va aprovar el Protocol contra l'assetjament sexual i per raó de sexe, de gènere, d'orientaicó sexual, d'identiat de gènere o d'expressió de gènere, i des d'aquest curs torna a tenir operatiu el Servei d'atenció a les víctimes de violència de gènere (a través del servei de Psicogènere, a la Facultat de Psicologia).


Més informació: ManifestViolenciaGenere