Sala de premsa Premsa i mitjans

"En ple segle XXI, no hem superat encara la bretxa de gènere"

FernandezdelaVega
El 22 de setembre, ha tingut lloc el IV Diàleg pel Coneixement UAB-Societat, que ha tractat sobre el paper de la dona al desenvolupament del continent africà. Hi han participat María Teresa Fernández de la Vega, consellera d'Estat, i Margarita Arboix, rectora de la UAB.

22/09/2017

"No hi ha factor de desenvolupament més fort que la igualtat", va dir María Teresa Fernández de la Vega.

"És preocupant que no haguem estat capaços de superar la bretxa de gènere en ple S.XXI", va dir María Teresa Fernández de la Vega pocs minuts després d'inciar el IV Diàleg pel Coneixement UAB-Societat, que va tenir lloc a l'Escola de postgrau de la UAB.

Amb la premissa que "no hi ha factor de desenvolupament més fort que la igualtat", Fernández de la Vega va posar en marxa, el 2012, la Fundación Mujeres por África. Segons ella, "les dones a Àfrica ocupen un paper clau i són l'autèntic motor del continent: mantenen l'economia informal, produeixen la major part dels aliments, sustenten més del 40% de les famílies".

Per a l'ex-vicepresidenta una de les claus és l'educació. "S'ha d'educar a les dones africanes per tal que transmetin a les seves filles un altre tipus d'educació que la que han rebut elles i així poder avançar" va dir al debat. Va donar xifres esfereidores: 800 dones es moren cada dia a Àfrica per la deficient atenció al part, i que 200 milions d'hores al dia és el que inverteixen les dones africanes per anar a buscar aigua, dades que deixen palesa la situació d'un pais molt ric en recursos naturals, però molt expoliat.

La rectora Margarita Arboix, que es va declarar una entusiasta del continent afrcià i, especialment, de Moçambic -pais on hi va donar classes un temps- va fer èmfasi en la importància d'oferir formació a les dones africanes, un fet que permetria que hi hagués més igualtat. "I aquí les universitats hi juguem un paper molt important" va dir Margarta Arboix, que va subratllar també el doble rol que han de jugar, un rol a fora i a un altre totalment diferent a dins a casa.

Després dels seus parlaments, hi va va haver un interessant debat entre el públic, amb la presència d'algunes dones d'origen africà. Tant l'ex-vicepresidenta com la rectora, van concloure que és necessari que la comunitat internacional faci alguna cosa al respecte, tot mirant el futur amb esperança per la dona africana.

María Teresa Fernández de la Vega és llicenciada en dret, doctora i especialista en dret comunitari. Va esdevenir magistrada amb el número 1 de la seva promoció i va ser vocal del Consell General del Poder Judicial entre 1994 i 1996. Ha impartit docència a la UB, a la Complutense i a la UNED, és autora de diverses obres sobre dret del treball i drets humans, entre altres temes, i va ser nomenada doctora honoris causa per la Universidad Internacional Menéndez Pelayo. És a més defensora dels drets de les dones i component destacada del moviment feminista.

A nivell institucional, va ser diputada al Congrés i va ocupar diferents responsabilitats al Ministeri de justícia abans d'esdevenir vicepresidenta, ministra de Presidència i portaveu del govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004. El 2010, va deixar les seves responsabilitats al Govern i va ser nomenada consellera permament del Consell d'Estat.

Quarta edició
Aquesta és IV Diàleg pel Coneixement UAB-Societat, que s'organitza des de la Direcció de l'Escola de Postgrau de la UAB. A les edicions anteriors, van intervenir-hi Ángel Gabilondo i Manuel Pimentel, que van dissertar sobre el poder transformador de la paraula; Josep Borrell i Guillem López Casasnovas, que van versar sobre l'estat actual de l'economia; i José Manuel Blecua i Luis Alberto Cuenca, que van analitzar la situació de la llengua i la literatura.