Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)

Un estudi reivindica la importància de la relació de les persones amb les plantes

29 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Els investigadors de l'ICTA-UAB Sandrine Gallois i Álvaro Fernández Llamazares van presentar a Camprodon (Girona) els resultats de la seva recerca participativa sobre la importància de les relacions entre les persones i les plantes del seu territori. Més de 40 persones van participar a l'acte "Etnobotànica a la Vall de Camprodon", moltes de les quals han participat a l'estudi científic. 

ETNOBOTANICA A CAMPRODON ICTA_UAB

En el marc de l’estudi es va dur a terme un documental on apareixen els testimonis d’algunes de les persones entrevistades. 

La conferència inaugural va reflexionar sobre la importància de la botànica i l'etnobotànica en la preservació del coneixement tradicional, i es va projectar el documental "Escoltant el que ens diuen les plantes del Pirineu català", gravat durant el procés d'entrevistes amb la població de la Vall de Camprodon. Hi van assistir l'alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, i el director científic de l'ICTA-UAB, Esteve Corbera.

El projecte “Etnobotànica a la Vall de Camprodon” explora les intricades relacions intangibles entre les persones i les plantes, mitjançant l’estudi de la cultura popular expressiva, a la zona de la Vall de l'Alt Ter. Per desenvolupar-lo, els científics de l'ICTA-UAB han treballat juntament amb Joaquim Querol i Teresa Garnatje, de l'Institut Botànic de Barcelona.  

L'objectiu de la recerca és recopilar el coneixement tradicional relacionat amb les plantes presents a la vall, explorant-ne la simbologia i el significat a través de la cultura expressiva, és a dir, de relats, cançons, dites populars, records i experiències individuals.

L’estudi evidencia els vincles entre els éssers humans i les plantes, no només des d'una perspectiva de coneixement, sinó també des d'una òptica emocional, psicològica i identitària. En il·luminar aquests vincles considerant aquestes diverses dimensions, es revitalitzen els coneixements locals en harmonia amb la protecció de la natura. 

Durant el projecte es van dur a terme entrevistes a 22 persones reconegudes com a autoritats etnobotàniques de la Vall de l’Alt Ter-Camprodon (Catalunya, Espanya), majoritàriament persones grans, que van compartir una àmplia gamma d'expressions culturals, familiars i individuals relacionades amb el seu vincle amb el regne vegetal. El recull inclou 36 dites diferents, 53 anècdotes, 27 tradicions i 31 costums familiars. En el marc de l’estudi es va dur a terme un documental on apareixen els testimonis d’algunes de les persones entrevistades. 

A través dels seus testimonis, els participants revelen les intricades relacions entre els éssers humans i les plantes, que abasten des del patrimoni cultural fins a les connexions emocionals, la consciència ecològica i els coneixements pràctics. Les troballes d'aquesta investigació tenen importants implicacions, tant pel desenvolupament de mètodes més complets per mesurar el coneixement botànic, com per destacar l'amplitud i la profunditat de les nombroses relacions intangibles que els éssers humans mantenen amb les plantes que els envolten. En desafiar la bretxa en el coneixement botànic i considerar aquestes diverses dimensions de les relacions humanes amb les plantes, aquest enfocament podria fomentar un major respecte per la nostra herència botànica compartida. 

L’estudi és part del treball de final de màster de Joaquim Querol i Mercadé, que va estar supervisat pels investigadors de l’ICTA-UAB Álvaro Fernández-Llamazares i Sandrine Gallois, i Teresa Garnatje, de l’Institut Botànic de Barcelona. Les estudiants d'antropologia de la UAB, Alba Garet i Ariadna Masnou i Casadevall van col·laborar en la realització de les entrevistes. 

 

Gaudeix del documental aquí

Dins de