Entre un 8 d'abril i un 8 de març: dirigint la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia (2021-2024)

Olga Serradell al seu despatx

Amb l'arribada del nou equip de govern de la Facultat, l'exdegana Olga Serradell (2021-2024) ha escrit aquesta carta de comiat.

23/04/2024

Han passat més de tres anys des que vaig ser escollida per la Junta com a degana de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia amb unes línies prioritàries definides al programa de govern. El rector Javier Lafuente em nomenava el 8 d’abril de 2021, que és el dia internacional del poble gitano, i per aquelles casualitats de la vida, una línia de recerca en la que porto anys treballant.

Vaig assumir la direcció de la nostra facultat després de ser coordinadora de titulacions de grau amb la degana Feliu, i vicedegana de professionalització amb el degà Botella. Una experiència de gestió que se sumava a la meva trajectòria investigadora internacional a l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de Paris (Fundació “la Caixa”, 2006), i a la UAB com a Juan de la Cierva i Ramon y Cajal. Vaig entomar el càrrec amb bon coneixement de la recerca, la docència i la gestió, però ser degana és descobrir i conèixer de primera mà moltes altres dimensions de la universitat.

Tot i les dificultats i dubtes dels primers sis mesos, ser degana ha estat especialment gratificant. He pogut treballar i generar llaços d’amistat amb persones molt interessants, molt diverses, he descobert i he promogut formes de millorar la universitat, i he intentat sempre aportar i intervenir amb coneixement de causa. Durant aquests anys, Deganes, Degans i Director dels tretze centres de la UAB (coneguts com a DDD) ens hem acompanyat i hem creat complicitats per afrontar reptes i el compromís de contribuir a que la UAB sigui una universitat més excel·lent científicament i humana. Gràcies DDD per tants moments, presencials i virtuals.

Tres anys després estic contenta d’haver fet cas als i les col·legues que em vau animar a presentar la meva candidatura. Molt especialment agraïda pel suport de tot l’equip de deganat, molt divers en trajectòries acadèmiques, personals, ideologies, interessos, edats... Una diversitat que sovint ha aportat diversió i rialles a les reunions quinzenals d’equip i a les estratègiques, que dos cops l’any ens han tingut concentradíssims amb discussions sobre com combatre l’abandonament, abordar l’avaluació única, enfrontar els indicadors de qualitat del centre, les accions de millora de les habilitats quantitatives o la professionalització, entre altres debats sempre constructius, eficients i amables. Moltes gràcies a totes i a tots. 

El mandat el vam començar tot just quan sortíem de les restriccions per la crisi de la COVID-19, i pocs mesos després ens vam trobar amb un ciberatac a tota la UAB i entremig la CAF ocupava la gestió acadèmica de la facultat reivindicant una porta pel local d’estudiants. Dos dies de diàleg ens van portar a dos acords molt importants: un reglament del local d’estudiants; i una porta meitat opaca per reivindicació de l’Assemblea de la facultat, i meitat transparent d’acord amb la normativa internacional contra l’assetjament sexual.

Quan començàvem a aixecar el cap de les conseqüències del greu ciberatac, alguns mitjans de comunicació van començar a atacar la UAB per diversos casos d’assetjament sexual, enlloc de visibilitzar que era l’única universitat de Catalunya i d’Espanya que estava actuant en contra de la violència de gènere i de la violència de gènere aïlladora: quatre expedients disciplinaris a professors amb sancions d’entre 1 i 3 anys de suspensió de sou i feina durant el 2022. Una acció inèdita que va venir acompanyada per diferents actuacions de facultats com la nostra, quan al maig de 2022 aprovàvem en Junta de Facultat la primera formació en violència de gènere basada en evidències científiques d’impacte social, i el protocol de comunicació de casos d’assetjament sexual. Un especial agraïment a tots els membres de la Junta de Facultat pel vostre suport i compromís.

Avui podem dir que la UAB ha sortit reforçada d’aquest intent d’aïllament per haver-se posicionat a favor de les víctimes de violència de gènere, convertint-se en referent per altres universitats. Gràcies a la seva actuació, avui la nostra universitat i la facultat són entorns més segurs per al nostre alumnat, professorat i personal de gestió, administració i serveis.

Després va venir una nova llei i diversos reals decrets, com el RD822 que ens ha brindat l’oportunitat de reflexionar sobre les millores que volem incloure a les nostres titulacions per acostar-les als objectius de desenvolupament sostenible, els que més consens generen avui entre la ciutadania mundial. Hem fet xarxa amb diferents universitats com la CONDDSOC, hem discutit amb diferents agents socials i institucions i hem iniciat noves col·laboracions entre la que destaca el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. 

Malauradament ens hem trobat amb un context internacional protagonitzat per conflictes com el d’Iran, o les guerres d’Ucraïna i de Gaza. Però també aquí hem obert espais de debat per aportar coneixement acadèmic, ajudar a la comprensió de les situacions i del seu origen, gràcies a la implicació del professorat i a la fantàstica resposta participativa de l’alumnat.

Un dels meus darrers actes institucionals com a degana ha estat la celebració del dia internacional de les dones treballadores, el 8 de març, que vaig poder commemorar conjuntament amb les meves homònimes, les deganes d’Economia i Empresa, Judith Panadès, i de Dret, Susana Navas, doncs per primera vegada tres dones ocupàvem aquest càrrec a les facultats unides per la Biblioteca de Ciències Socials. I és que va ser la Montse Catafal qui va posar-nos en alerta d’aquest fet i a qui aprofito per agrair la seva tasca com a cap de la Biblioteca i per la constant col·laboració durant aquests anys de mandat.

Des de la situació més local fins a la més globalitzada, el diàleg i les evidències científiques d’impacte social són els dos elements clau per avançar cap a una societat més democràtica, més igualitària i més lliure. La nostra facultat és mostra del rellevant paper de la universitat en promoure-ho. En la nova etapa de la meva carrera docent i investigadora continuaré treballant amb aquest compromís.

Els meus millors desitjos pel degà entrant, en Xavier Ballart, i pel seu equip: felicitats i molts encerts.

Olga Serradell, Degana (2021-2024)